Diari AVUI
Suple Cultura
Tornar a la secció Enviar article [Edició] 08/02/07

El pes de l'evidència

Assaig
TV3 a traïció
Víctor Alexandre
Proa. Barcelona, 2006


Òscar Montferrer

Víctor Alexandre és un assagista combatiu que ha dotat part de les seves aportacions al debat públic amb uns referents clars: la Catalunya actual i l'establiment dels fets que demostren que la pàtria està malalta, que ho està.

Després de Jo no sóc espanyol, l'autor recull a TV3 a traïció un bon feix de fets que demostren una realitat que hauria de ser una evidència però que encara no ha rebut aquesta qualificació de manera unànime, potser a causa de la bona fe dels teleespectadors, potser a causa del fet que és molt dur haver d'admetre els defalliments dels mites.

Alexandre inclou en aquest assaig una gran quantitat de mostres d'espanyolisme provinents dels informatius diaris de TV3, els Telenotícies, els famosos TN. N'inclou tants que no deixa lloc per al dubte i, per tant, constata -certifica?- una realitat que ja fa temps que es comenta en termes que se situen molt lluny de la lloança. Sí, és cert, els informatius diaris de Televisió de Catalunya (TVC), la televisió nacional de Catalunya, no fan honor a l'essència de l'emissora que els empara. Això, però, no és cap novetat.

Si es té en compte que la televisió pública catalana ja va néixer subsidiària -el 3 situava el canal rere TVE-1 i TVE-2 (els bascos ho van tenir molt més clar, des del punt de vista nacional: ETB-1 i ETB-2)-, fins i tot hi podria haver qui trobés lògic que el referent patriòtic de bona part de les persones que tenen a veure amb l'elaboració dels informatius sigui aquesta Espanya moderna i imprescindible que és reivindicada cada dia per l'esquerra cosmopolita, internacional i solidària -és a dir, els nacionalistes espanyols d'esquerres, que, com va deixar escrit Josep Pla, són allò que més s'assembla als nacionalistes espanyols de dretes.

Com que els fets són els fets -i corroboren les percepcions sobre la desnaturalització dels TN de TV3-, és impossible no estar d'acord en això amb Alexandre. L'harmonia no apareix amb tanta facilitat a l'hora dels perquès. L'autor atribueix el procés de desnacionalització dels Telenotícies a una voluntat espanyolitzadora que troba el camp preparat en uns periodistes que no combreguen amb les quatre barres, perquè la que senten com a bandera pròpia és la rojigualda. Malauradament, hi ha una altra interpretació possible, tot i que és tan terrorífica com la que defensa Alexandre: en àmbits en què se sap de què es parla, la constatable espanyolització dels informatius de la televisió nacional de Catalunya s'atribueix al fet que, als que els elaboren, se'ls podria aplicar allò de d'on no n'hi ha, no en raja... I si el teletip de l'agència espanyola de notícies Efe diu que... I si els informatius de la ràdio espanyolista SER obren amb... Un autèntic despropòsit, tot plegat.

botons